Friday, July 1, 2011

Khasiat Jagung Untuk Kesihatan Sempurna

Dah lama timbul keinginan nak menulis artikel pasal jagung nih.. Info dah dicari tapi masa dan mood nak menulis tak menerjah dalam diri kebelakangan ni. Tambahan pula sebulan dua ni permintaan terhadap produk Azzurah dcornz amat menggalakkan terutama permintaan dan pertanyaan tentang Dcornz Royalle.
Muhammad Amirul Hazim
Selain itu masa banyak tertumpu pada Muhammad Amirul Hazim yang akan mendudukki peperiksaan UPSR pada September ini. Selalu aku bergegas balik awal jika tiba giliran aku menghantar Hazim dan 2 orang rakannya, Irfan dan Zaim ke kelas malam. Nasib baik jiran-jiranku Kak Ina dan Sharina tak berkira jika terpaksa mengambil alih giliranku dikala aku sangat kesempitan masa.

Kadang-kadang ada juga aku 'on' kan laptop tuk menulis tapi selalunya end up dgn melayari facebook jer.. Lepas tu Zharfan Harith mula merengek ajak temankan dia tidur. Akhirnya, aku yang bermimpi dulu sebelum Zharfan Harith lena. emmmm.... nak buat macamana orang mengantuk disorongkan bantal..

Kenapa beriya-iya sangat nak menulis pasal jagung nih? Sebab semua rangkain produk Azzurah kan berasaskan ekstrak jagung. Apa keistimewaan jagung pada kita? Lanjutkan bacaan anda untuk mengetahui tentang keistimewaan jagung kepada kita.

Istimewanya Jagung


Kebaikan jagung untuk kesihatan termasuk mengawal diabetis, menghalang penyakit jantung, mengurangkan tekanan darah dan mengurangkan kecacatan otak dan tulang belakang semasa kelahiran (neural tube defects at birth). Jagung atau ‘corn’ atau ‘maize’ adalah bijirin yang sangat popular disesetengah negara seperti Amerika dan Afrika. Jagung bukan sahaja memyediakan kalori tenaga untuk metabolisma badan malah sangat kaya dengan vitamin A, B, E dan mineral. Kandungan fibernya yang tinggi menghalang dari penyakit  seperti sembelit, haemorrhoids dan kanser usus.  Anti-oksidan yang terdapat dalam jagung akan bertindak sebagai agen anti-kanser dan mencegah Alzheimer.

Jagung sangat berkhasiat disebabkan oleh kehadiran nutrien-nutrien yang berkualiti didalamnya. Oleh kerana ia diperkaya dengan ‘phytochemicals’, ia melindungi manusia dari pelbagai penyakit kronik. Berikut adalah sebahagian dari kebaikan jagung;

1.       Sumber Kalori: Jagung adalah sumber kalori dan menjadi makanan utama bagi sesetengah tempat. Kandungan kalori dalam jagung ialah 342cal/grm, antara yang tertinggi dalam kelas bijirin.

2.       Mencegah dari Haemorrhoids dan kanser usus: Secawan jagung boleh membekalkan sebanyak 18.4% keperluan fiber harian manusia. Ini dapat membantu mengurangkan masalah penghadaman seperti sembelit, haemorrhoids dan juga mengurangkan risiko kanser usus.

3.       Sumber yang kaya vitamin: Jagung kaya dengan Vitamin B iaitu Thiamin dan Niacin. Thiamin amat perlu untuk mengekalkan kesihatan saraf dan fungsi kognitif. Kekurangan Niachin boleh membawa kepada penyakit Pellagra: penyakit yang di kategori seperti cirit-beret, dementia (penyakit yg mengganggu otak dan ingatan seseorang terutama orang tua) dan dermatitis (penyakit kulit) yang sering menyerang individu yang kurang zat.  Jagung juga adalah sumber penting bagi asid Pantothenic dimana ia merupakan vitamin yg diperlukan untuk metabolisma karbohidrat, protein dan lemak dalam badan. Kekurangan asid folik pada wanita mengandung boleh menyebabkan kelahiran bayi yang kurang berat dan boleh menyebabkan ‘neural tube defect at birth’. Jagung menyediakan sebahagian besar keperluan folik harian badan. Jagung kuning kaya dengan beta-kerotena yang membentuk Vitamin A dalam badan juga sumber asas bagi mengekalkan penglihatan dan kulit yang sihat.Jagung juga sangat kaya dengan Vitamin E iaitu anti-oksidan semulajadi yang penting untuk tumbesaran.

4.       Mengandungi Mineral penting: Jagung mengandungi banyak fosforus disamping magnesium, zink, iron dan copper. Juga mengandungi mineral surih seperti selenium. Fosforus penting untuk menggalakan tumbesaran, kesihatan tulang dan fungsi buah pinggang. Magnesium pula perlu untuk mengekalkan kesihatan jantung dan kekuatan tulang.

5.        Anti-oksidan: Menurut kajian yang dibuat oleh Cornell University, jagung yang kaya anti-oksidan boleh melawan tumor dalam kanser payu dara dan kanser hati.

6.       Cardio-Protective Attribute: dari kajian yang telah dibuat menunjukkan minyak jagung boleh menurunkan paras kolestrol dan mencegah dari risiko penyakit jantung.

7.       Mencegah Anemia: Vitamin B dan asid folik boleh mencegah anaemia akibat dari kekurangan zat.

8.       Menurunkan Kolestrol LDL: Mengikut Journal of Nutritional Biochemistry, pengambilan minyak jagung dapat mengurangkan kolestrol LDL dalam darah dengan cara mengurangkan penyerapan kolestrol oleh badan.

9.       Melindungi dari Diabetes dan Darah Tinggi: Pengambilan biji jagung dapat membantu merendahkan paras gula dalam darah dan sangat efektif melawan tekanan darah tinggi kerana kehadiran ‘phenolic phytochemicals’ didalam jagung.

10.   Bahan asas kosmetik: Tepung jagung digunakan sebagai gantian kepada bahan ‘carcinogenic petroleum’ dalam industri kosmetik.

(Artikel sumbangan Seema Adnani.Rujukan: Cornell Univeristy and Journal of Nutritional Biochemistry)

      Tahukah anda bahawa vitamin di dalam jagung tidak akan hilang atau berkurangan walaupun dimasak?  Cara yang lebih mudah untuk mendapatkan khasiat jagung ialah dengan menggunakan rangkaian produk Azzurah dcorn. Buatlah pesanan anda hari ini.
Kerana kehebatan inilah agaknya kenapa sebuah kumpulan rock Amerika telah mengelarkan diri mereka 'Korn'.... Macam tak de name lain...

Salam Jumaat.