Wednesday, March 2, 2011

10 Kebaikan Susu Kambing Berbanding Susu Lembu

Apabila melihat seorang kanak-kanak sedang minum segelas susu, susu apakah yang terlintas difikiran anda? Pastinya ramai yang memikirkan yang kanak-kanak tersebut sedang minum segelas susu lembu. Ramai yang beranggapan hanya susu lembu sahaja yang boleh diminum oleh manusia. Adakah kerana sejak kecil mereka telah diperkenalkan dengan susu lembu sahaja atau kerana kurang publisiti terhadap susu ternakan lain seperti kambing.

Mari kita lihat 10 kebaikan susu kambing berbanding susu lembu.
  1. Susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu kerana kedua-duanya bersifat alkali disamping komposisi yang menghampiri antara satu sama lain. Manakala, susu lembu pula bersifat asid.Oleh itu, susu kambing sangat sesuai bagi merawat ulcer dan gastrik.
  2. Susu kambing memerlukan 20 min untuk dihadamkan sedangkan susu lembu mengambil masa 2jam. Ini disebabkan susu kambing mempunyai molekul lemak yang 1/5 lebih kecil dari susu lembu.
  3. Tidak terdapat mukus (phlegm) didalam susu kambing oleh itu ia sangat sesuai untuk pensakit asthma dan mereka yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.
  4. Susu kambing mempunyai lebih banyak kandungan kalsium (32.6%) berbanding susu lembu (29.7%) dalam kuantiti yang sama. Kalsium penting dalam melindungi usus besar daripada bahan penyebab kanser, membantu menguatkan tulang akibat faktor usia atau monopous, mengurangkan simptom pening dan migrain serta melancarkan proses metabolisma dan fungsi organ tubuh badan.
  5. Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.
  6. Kandungan potassium & calcium yang tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dalam susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  7. Susu kambing mempunyai keupayaan untuk melembutkan sistem usus dan membantu mengatasi masalah sembelit.
  8. Susu kambing didapati mengandungi kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan dan mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).
  9. Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.
  10. Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).
Banyaknya kebaikan susu kambing padanlah ia menjadi minuman kegemaran para nabi. Disamping minum untuk kesihatan tubuh badan secara tak langsung kita telah melakukan sunnah, insyaAllah diberi pahala olehNya.

Azzurah D'cornz mengeluarkan 2 jenis susu kambing iaitu susu kambing perisa jagung dan teh susu kambing.

      
2 produk susu kambing ini sangat istimewa kerana mengandungi campuran bahan lain seperti ekstrak jagung, madu yaman, teh ceylon, kismis dan garam bukit. Dapatkan informasi lanjut di tab Azzurah D'cornz.

Hubungi pengedar Azzurah D'cornz sekarang di 019-3181000.

No comments:

Post a Comment